Промоција књиге „Писана заоставштина Аце Станојевића“ и у Књажевцу

Књажевац, 19.2.2014,

Након Зајечара (15.10.2013), у среду, 19.2.2014. године у галерији Завичајног музеја Књажевац промовисана је књига  Писана заоставштина Аце Станојевића“ у издању Историјског архива  „Тимочка крајина“ Зајечар, коју су приредили Иван Д. Потић, виши библиотекар и Агим Ј. Јанузи, виши архивист.

 Промоцијом ове књиге, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, настављена је успешна сарадња Историјског архива у Зајечару и Завичајног музеја у Књажевцу.

 Књига представља својеврстан зборник прилога за проучавање политичког деловања Аце Станојевића, српског политичара, родом из Књажевца, који је после смрти Николе Пашића, 1926. године, преузео вођство Народне радикалне странке. Она садржи докумената и прилоге из Завичајног музеја у Књажевцу, Архива Југославије, Историјског Архива у Зајечару и других извора, која говоре о личности и времену у коме је живео Аца Станојевић.

 Кроз приказане белешке, писма, лична документа, фотографије, плакате и новинске чланке личност Аце Станојевића приближена је широј јавности, али je и створена основа за даље истраживање политичке историје наше земље.

 На промоцији су говорили: проф. др Горан Максимовић, декан Филозофског факултета у Нишу, МА Дејан Антић, асистент на департману за историју Филозофског факултета у Нишу,  Милена Милошевић Мицић – виши кустос Завичајног музеја у Књажевцу,  и приређивачи из Историјског архива „ Тимочка крајина“ у Зајечару – Иван Д. Потић, виши библиотекар и Агим Ј. Јанузи, виши архивист.

 

Промоцији је присуствовала бројна публика из културног и друштвеног живота Књажевца и околних места.