ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „СТАНОВНИШТВО СТАРЕ ПЛАНИНЕ – ТИМОК“ ДР МИОДРАГА ВЕЛОЈИЋА И ДР ОЛИЦЕ РАДОВАНОВИЋ

Зајечар, 9.9.2021. – У Историјском архиву „Тимочка крајина“ Зајечар отворен је јесењи циклус догађаја. У Галерији Архива представљена је још једна публикација у издању установе под насловом „Становништво Старе планине – Тимок“ аутора др Миодрага Велојића и др Олице Радовановић.

Поменута публикација представља шесту књигу едиције „Становништво Старе планине“ и и посвећена је микрорегији Тимок, смештеној на десној страни слива Белог Тимока, између Зајечара и Књажевца. Читалачкој публици је овом приликом представљена студија о географском положају, одликама развоја насељености и савременој демографској ситуацији микрорегије Тимок. Такође, публикација нуди и појединачан преглед историје тринаест тимочких насеља из антропогеографског и демографског угла. Богати прилози у виду фотографија прикупљених током теренских истраживања на посебан начин осликавају пределе и културу становништва Тимока. Књига је издата у оквиру пројекта финансираног средствима Министарства културе и информисања Републике Србије.

Програм је отворио и госте најавио Никола Милутиновић, историчар и сарадник у Историјском архиву у Зајечару. Реч је потом преузео писац Радиша Драгићевић, изневши своје виђење значаја и драгоцености публикације посвећене становништву овог рубног краја Србије и нагласивши вредност вишегодишњег истраживачког рада аутора књиге. Окупљеним гостима Архива потом су се обратили аутори. Током презентовања дела разултата својих истраживања, др Миодраг Велојић и др Олица Радовановић поделили су са публиком нова открића о пределима и становништву Тимока, као и методолошке принципе и изазове свог свестраног теренског рада.

Историјски архив „Тимочка крајина“ Зајечар изражава наду да ће епидемијске мере током предстојећег периода омогућити нове сусрете са посетиоцима и представљање осталих публикација у издању установе припремљених у току претходних месеци.