ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ПРОТА МИЛАН РАШИЋ, СВЕШТЕНИК И УПРАВНИК АРХИВА У ЗАЈЕЧАРУ“ ПРИРЕЂИВАЧА АГИМА ЈАНУЗИЈА И ВЕЛИБОРА ТОДОРОВА

 

Зајечар, 15.9.2021. – У оквиру шестог Фестивала хришћанске културе, који организује Епархија тимочка Српске православне цркве, у Историјском архиву „Тимочка крајина“ Зајечар представљена је књига под насловом „Прота Милан Рашић, свештеник и управник Архива у Зајечару“. Публикација је издата у оквиру пројекта чију је реализацију подржало Министарство културе и информисања, а приређивачи су Агим Јанузи, архивски саветник Историјског архива у Зајечару, и Велибор Тодоров, директор Архива. Поводом представљања књиге, у Галерији Архива је отворена изложба под истим називом, која документима и фотографијама сведочи о животу проте Милана Рашића. Изложбу су приредили Агим Јанузи, Милица Ранђеловић, Драгана Народовић, Лелица Бошковић и Никола Милутиновић, архивисти зајечарског Архива.

Најновије издање Историјског архива „Тимочка крајина“ Зајечар посвећено је проти Милану Рашићу, свештенику и утемељитељу зајечарског Архива. Књига представља јавности необјављену архивску грађу и садржи обиље значајних и занимљивих података о животу и раду свестране личности која је у нимало лаким околностима уложила много труда у прикупљање, очување и заштиту архивске грађе, која данас расветљава богату историју Тимочке крајине. Биографија проте Милана Рашића је врло богата. Осим што је био прво запослено лице и први стручни радник са положеним архивистичким испитом у зајечарском Архиву, Милан Рашић је, између осталог, као резервни официр прешао албанске планине, завршио Православни богословски факултет у Београду, напредовао у црквеној јерархији до чина протојереја, радио као инспектор наставе веронауке у Тимочкој епархији, био на положају судије Духовног и Црквеног суда у Зајечару. Службовао је и у другим крајевима земље. Након Другог светског рата узео је учешће у новоуспостављеној социјалистичкој власти. Наведене улоге ипак представљају део биографије Милана Рашића. У складу с тим, нова публикација Историјског архива у Зајечару доноси драгоцене податке о прошлости Тимочке крајине, историји црквеног живота и просвете у источној Србији, развоју архивске струке и Архива у Зајечару, односу цркве и социјалистичког режима на истоку Србије, али и о другим значајнима темама. У реализацији рада на публикацији значајну улогу имала су документа и фотографије из приватне архиве Љубомира Панајотовић, потомка проте Милана Рашића.

Након што је уводном речју присутне поздравио Никола Милутиновић, историчар и архивиста Архива у Зајечару, на представљању књиге публици су се обратили протојереј мр Игор Ивковић, докторанд историје и рецензент публикације, монах Игњатије Марковић, историчар, и Агим Јанузи, један од приређивача. Протојереј Игор Ивковић је, између осталог, изнео своја запажања о улози проте Милана Рашића у црквеном животу, његовом односу према цркви и социјалистичкој власти. Из угла истраживача, монах Игњатије Марковић је истакао значај рада Милана Рашића у области очувања архивске грађе, док је Агим Јанузи окупљенима представио биографију „оца зајечарског Архива“ и начин на који је публикација реализована. Промоција је употпуњена сликовитим одломцима из књиге у читању Драгане Народовић и Милице Ранђеловић, архивисткиња Архива у Зајечару.

Историјски архив „Тимочка крајина“ Зајечар с нестрпљењем ишчекује наредне сусрете са публиком и представљања осталих издања која је установа припремила за јавност у току протеклог периода.