ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ОД ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ДО ПРЕКРАЈАЊА, ВОЈВОДИНА У КРАЉЕВИНИ СХС/ЈУГОСЛАВИЈИ 1918–1941“ ПРОФ. ДР САШЕ МАРКОВИЋА

Зајечар, 8.7.2021. – Историјски архив у Зајечару поново је отворио врата својим посетиоцима. Повод за нови сусрет са пријатељима Архива била је трибина под насловом „Национална идеја Срба Војводине и присаједињење Краљевини Србији 1918. године“. Предавање на трибини одржао је проф. др Саша Марковић.  Овом приликом представљена је монографија под насловом „Од присаједињења до прекрајања, Војводина у Краљевини СХС/Југославији 1918–1941“, чији је аутор предавач. Догађај је организован у складу са протоколом о сарадњи који је потписан ове године између Архива Војводине с једне стране и архива источне и југоисточне Србије, међу којима је Историјски архив у Зајечару, с друге стране.

На почетку трибине окупљенима се обратио директор Архива Велибор Тодоров. Истакавши важност јачања сарадње између Архива Војводине и Архива у Зајечару, директор је изразио задовољство поводом отварања важне историјске теме попут историје војвођанских Срба пред зајечарском публиком. Такође је изразио наду да ће околности у току предстојеће јесени омогућити сусрете са публиком поводом представљања нових издања Архива у Зајечару.

Окупљенима се потом обратио Никола Милутиновић, историчар и сарадник у Историјском архиву у Зајечару, указавши на неколико личности пореклом из пречанских крајева које су имале значајнију улогу у историји Зајечара неколико деценија након ослобођења 1833. године.

Реч на трибини потом је преузео проф. др Саша Марковић, историчар, вишегодишњи професор Педагошког факултета у Сомбору и новоизабрани декан поменуте институције. Током свог предавања између осталог је говорио о околностима у којима се пред Први светски рат у јужној Угарској развијала српска национална идеја, институцијама које су имале истакнуту улогу у њеном очувању, односу аустроугарске и угарске политике према српском народу и његовом националном идентитету, као и о различитим аспектима положаја Срба у Војводини током Првог светског рата. Професор Марковић је закључио предавање епилогом Првог светског рата – чином уједињења српског народа северно и јужно од Саве и Дунава, односно прикључењем Војводине Краљевини Србији, проглашеним одлуком Велике народне скупштине у Новом Саду крајем 1918. године. Присутнима је представљена и поменута монографија професора Марковића, која синтетизује резултате његових вишегодишњих истраживања историје Срба у Војводини.