Потврђена сарадња између Архива из Зајечара и Архива из Бања Луке

Бања Лука10. 6. 2015.

Потврђена сарадња између Архива из Зајечара и Архива из Бања Луке.

Владимир Николић,  генерални конзул Републике Србије у Бања Луци отворио је изложбу  Историјског архива „Тимочка крајина“ Зајечар под називом „Од Сарајева до Версаја“.

 01- naslovna - arhivisti  iz Zajecara i Banja Luke w

У Малом изложбеном салону Културног центра Бански двор у Бања Луци отворена је 10.6. 2015. у 19 часова изложба фотографија и докумената Историјског архива „Тимочка крајина“ из Зајечара, под називом „Од Сарајева до Версаја“.  

Поставка ове значајне изложбе реализована је у сарадњи са Архивом Републике Српске поводом обележавања 100 година од почетка Великог рата, а говори о учешћу Тимочана у Првом светском рату, које не смемо заборавити. За ову изложбу припремљен је пригодан каталог. Изложба представља наставак сарадње Историјског архива “Тимочка Крајина“ и Архива Републике Српске, који су прошле године закључили протокол о сарадњи. Циљ је био да се посетиоцима приближе историјски догађаји од Сарајевског атентата па до потписивања Мировног споразума у Версају.

На отварању изложбе посетиоцима су се обратили: мр Бојан Стојнић – директор Архива Републике Српске, Велибор Тодоров – директор Архива у Зајечару, Зоран Јанковић – један од аутора изложбе, и Владимир Николић – генерални конзул Србије у Бањалуци који је отворио изложбу.

Aутори изложбе, осим Зорана Јанковића су Драган Живковић и Агим Јанузи.

12 - Autori izlozbe sa gen. konzulom i domacinima

Изложба ће за посетиоце бити отворена до 18. јуна ове године.