ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ТИТО НА ИСТОКУ СРБИЈЕ“ ПОВОДОМ 130 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ЈОСИПА БРОЗА ТИТА

Зајечар, 25.5.2022. године – У Галерији Историјског архива „Тимочка крајина“ Зајечар отворена је изложба под насловом „Тито на истоку Србије“. Поставка је приређена поводом 130. годишњице рођења Јосипа Броза Тита, на дан када су у социјалистичкој Југославији обележавани рођендан југословенског социјалистичког вође и Дан младости. Аутори изложбе су Драгана Народовић и Милица Ранђеловић, архивисткиње, и Агим Јанузи, архивски саветник зајечарског Архива.

Тито на истоку Србије

Посетиоцима у Галерији Архива најпре се обратио директор Велибор Тодоров, говорећи о задатку установе да представљањем архивске грађе упознаје јавност са културним добром која чува и приступа историјским темама везаним за различите епохе искључиво из стручног угла, без пристрасности. У име аутора, Драгана Народовић је представила концепт изложбе, циљеве које су аутори поставили радећи на њеној реализацији, као и архивистички приступ теми. Посебно задовољство Архиву и његовим пријатељима указао је академик Небојша Паунковић, који је кроз личне приче и доживљаје подсетио присутне на доба о ком поставка сведочи. На крају обраћања, познати зајечарски лекар је прогласио изложбу отвореном.

Поменути јубилеј пружио је повод за представљање једног значајног корпуса архивске грађе зајечарског Архива, који сведочи о посетама Јосипа Броза Тита источној Србији. Кроз бројне фотографије, документа и новинске чланке поставка прати Титове посете локалном подручју у интервалу од 1948. до 1977. године. Представљена архивска грађа сведочи о Титовом боравку у Зајечару, Бору, борском руднику, Брестовачкој бањи, Неготину, Кладову, Текији, Мајданпеку и Ђердапу у време изградње хидроелектране I и II. О поменутим посетама нарочито сведоче фотографије са митинга, сурета Јосипа Броза са грађанима, локалним функционерима и страним државницима, као и оне забележене приликом Титових посета значајним привредним постројењима. У складу са поводом, на поставци су приказане и фотографије са прослава Дана младости у Зајечару, тачније последњег слета одржаног за време живота Јосипа Броза, 1979, као и првог који је приређен након његове смрти, 1980. године.

Изложба је отворена до краја јуна, сваког радног дана између 8 и 15 часова, и може се разгледати у Галерији Архива у Зајечару.