КЊИГА БОЖИДАРА БЛАГОЈЕВИЋА „ШТО СИ ТИ СРЕЋАН ЧОВЕК“ ПРЕДСТАВЉЕНА У АРХИВУ

КЊИГА БОЖИДАРА БЛАГОЈЕВИЋА „ШТО СИ ТИ СРЕЋАН ЧОВЕК“ ПРЕДСТАВЉЕНА У АРХИВУ

Зајечар, 2.3.2023. године –Историјски архив „Тимочка крајина“ Зајечар имао је задовољство да буде домаћин представљања књиге „Што си ти срећан човек“ аутора Божидара Благојевића, историчара и дугогодишњег директора Историјског архива у Неготину. Издавач књиге је установа Народно позориште „Тимочке крајине“ – Центар за културу „Зоран Радмиловић“ Зајечар.

На почетку представљања књиге, присутнима се у име Архива обратио Никола Милутиновић, историчар и архивиста Историјског архива у Зајечару, након чега је реч препуштена гостима. Бора Димитријевић, археолог у пензији, издвојио је карактеристике представљене књиге и истакао значај бележења личних сећања на значајне људе и догађаје. Окупљенима се потом обратио и сâм аутор, износећи неке од занимљивих прича забележених у књизи.

Књига „Што си ти срећан човек“ представља сабрана сећања аутора који је три и по деценије провео радећи у сфери културе. За то време је упознао бројне људе који су на свој начин оставили траг у историји Неготина и Крајине, било као становници овог краја или као његови гости.

У складу с тим, књига доноси обиље интересантних и сликовитих прича о људима из различитих сфера друштва, међу њима универзитетским професорима и академицима (попут Љубодрага Димића, Василија Крестића, Радована Самарџића), али и локалним личностима које су својим животом и радом задужиле Неготин и Крајину. Живим казивањем, аутор је представио бројне значајне и занимљиве догађаје из историје источне Србије, отргнувши их на тај начин од заборава.