Изложба икона „Из душе“ Зорице Цветковић и у Зајечару

Зајечар, 19.11.2015. Изложба икона „Из душе“ Зорице Цветковић из Минићева, отворена је у понедељак, 19. новембра 2015. у галерији Историјског архива „Тимочка крајина“ у Зајечару.

ikone 1 naslovna

Зорица Цветковић, учитељица из Минићева, самоука сликарка већ две деценије слика иконе техником уља на дасци, платну и медијапану, из љубави и душе, како то она осећа. То објашњава и назив њене прве самосталне изложбе „ИЗ ДУШЕ“ коју је пре Зајечара представила публици у Књажевцу.

ikone 9

На отварању изложбе говорили су: Велибор Тодоров, директор архива у Зајечару, Милица Михајловић, историчар уметности из Књажевца, као и ауторка изложбе Зорица Зока Цветковић, која је до сада учествовала на многим групним изложбама широм Србије, али и у иностранству. Она подржава Византијски начин сликања, оживљавајући неке од најпознатијих икона и фресака из српских средњевековних манастира.

Уз присуство многобројне публике и познатих јавних личности овај догађај је пропратио и мушки хор источно црквеног певања из Зајечара „Свети Наум Тисмански“, који се бави хорским певањем духовне музике.

Изложба се може разгледати до 18. децембра 2015. године

 

А. Ј.

Историјски архив Тимочка крајина Зајечар © 2013 Србија,
19000 Зајечар, Николе Пашића 160.
тел/фаx: (+381 19) 425-490; 420-285,
e-mail: arhivzaj@mts.rs