Изложба архивских докумената „Краљевина Југославија у Друштву народа“

Зајечар, 16.12. 2014. – Након Београда, изложба архивских докумената „Краљевина Југославија у Друштву народа“ и у Историјском архиву „Тимочка крајина“.

1На отварању изложбе Архива Југославије у Зајечару, 16. децембра 2014. године, у присуству бројне публике, представника културног и јавног живота, присутнима су се обратили Велибор Тодоров, в.д. директора Историјског архива у Зајечару и г-дин Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије. Они су у свом говору још једном подсетили на значај не само Архива Југославије, већ и свих наших архива као државних институција и установа културе у Србији, а посебно истакли значај архивских докумената за историјску науку.
Изложба „Краљевина Југославија у Друштву народа“ кроз архивска докумената и фотографије обрађује тему из спољне политике и дипломатске историје Краљевине Југославије, која је била једна од земаља која је учествовала у стварању и изградњи Друштва народа
Поставка је приказана на 25 паноа у 15 поглавља и говори о настанку Друштва народа 1919. године, активностима Сталне делегације Краљевине Југославије при Друштву народа и сталних делегата Милутина Јовановића, Јована Дучића, Константина Фотића, Илије Шуменковића и Ивана Суботића, учешћу делегација КЈ на заседањима Скупштине Друштва народа, члановима ових делегација и посебно личностима које су биле изабране за председавајуће и потпредседнике на заседањима.
Документи приказани на изложби су прилика да се грађани боље упознају са деловањем Краљевине Југославије у Друштву народа, а више о самој изложби може се сазнати на сајту Архива Југославије.(www.arhivyu.rs)
Изложбу у Историјском архиву „Тимочка крајина“ поставили су: Зоран Јанковић, Драган Живковић, Агим Јанузи, Лела Јовановић и Тихана Манчић.
Изложба се може разгледати до краја децембра 2014, сваког радног дана од 8 до 15 часова.

A.J