ИНСТИТУТ ЗА НОВИЈУ ИСТОРИЈУ СРБИЈЕ ПРЕДСТАВИО СВОЈ РАД У АРХИВУ

Зајечар, 25. април 2024. године – Институт за новију историју Србије данас је зајечарској публици представио своју научну и истраживачку делатност. Историјском архиву у Зајечару припала је част да буде домаћин представљању наше угледне научне институције, чија традиција датира од 1958. године.

На почетку промоције окупљенима се обратио директор Велибор Тодоров, изражавајући задовољство поводом успостављања сарадње између Архива и Института. Рад Института за новију историју Србије потом су представили др Зоран Јањетовић, др Весна Алексић, др Сања Петровић Тодосијевић, др Александар Р. Милетић, др Александар В. Милетић и др Дмитар Тасић. Зајечарска публика могла се овом приликом упознати са историјатом ове научне институције, пројектима, бројним издањима, као и различитим начинима њеног јавног деловања. Ипак, највише пажње посвећено је представљању „Мале библиотеке“, нове едиције у издању Института, коју чини више зборника радова. Карактеристика ове едиције јесте да у оквиру малог формата презентује научне чланке о великим историјским темама везаним за националну прошлост 20. века. Тако су овом приликом публици представљени зборници: „Трендови у савременој српској историографији“, „Нови хоризонти спољне политике Југославије – Балкан, Европа, свет“, „Токови капитала у Југославији 1918–1991. Студије случаја“, „Између слободе и тескобе. Националне мањине у Југославији“ и „Нови човек. Конституисање српског у југословенског друштва у 20. веку кроз идеологије и јавне политике“.

На крају промоције, старији Зајечарци међу окупљенима у публици подсетили су на плодну сарадњу Архива и Института успостављену током девете деценије 20. века, у оквиру које је објављена едиција зборника докумената посвећена источној Србији у рату и револуцији у периоду од 1941. до 1945. године.

Институт за новију историју Србије и Архив овом приликом су разменили своја издања, чиме је архивска библиотека постала богатија за бројне, вредне историографске наслове.