„ФУДБАЛСКА ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ЗАЈЕЧАРА“ ПРЕДСТАВЉЕНА У ЗАЈЕЧАРСКОМ ПОЗОРИШТУ

Зајечар, 18. април 2024. године – Историјски архив „Тимочка крајина“ Зајечар представио је публици још једно у низу својих издања. У пуној сали зајечарског Позоришта јавности је презентована књига под насловом „Фудбалска енциклопедија Зајечара“, аутора Владимира Станковића и Драгана Ранђеловића Гагија. Публикација је објављена захваљујући подршци Министарства културе Републике Србије.

Представљање књиге посвећене богатој и дугој историји зајечарског фудбала окупило је бројне бивше играче, тренере, функционере, навијаче и љубитеље спорта. На почетку вечери, чланице Градског певачког друштва „Стеван Мокрањац“ из Зајечара дале су промоцији свечни тон извођењем химне Републике Србије. У наставку промоције, окупљени су минутом ћутања одали пошту свим актерима историје зајечарског фудбала који више нису међу живима. На почетку обраћања говорника, у својству организатора промоције и у име издавача реч је преузео Велибор Тодоров, директор Архива, истакавши место публикација посвећених спорту у издавачкој делатности установе. У име зајечарских фудбалера, публици се обратио Иван Јоковић, некадашњи играч неколико локалних тимова и бивши председник Фудбалског клуба „Тимок“, делећи своје успомене на страст са којом је фудбал у Зајечару одувек праћен и сећање на многобројне асове са травнатих терена под Краљевицом. Посебне емоције у публици изазвало је обраћање Момчила Меде Илића. У свом обраћању, играчка и тренерска легенда Фудбалског клуба „Тимок“ евоцирала је успомене на давне и славне дане зајечарског фудбала. Препознајући његову искрену и дубоку љубав према „Тимоку“, публика у позоришној сали испратила је речи Меде Илића стојећим овацијама. На крају промоције, реч су имали аутори. Драган Ранђеловић Гаги је, између осталог, говорио о току и методама мукотрпног истраживања које је било неопходно обавити како би „Енциклопедија“ угледала светлост дана. С друге стране, Владимир Станковић је нагласио осећај емотивног дуга према генерацијама зајечарских фудбалера као значајан мотив за писање књиге, евоцирајући успомене на упечатљиве, давне приче из историје зајечарског фудбала.

Промоција „Фудбалске енциклопедије Зајечара“ употпуњена је и наступом Маше Урсуловић, ученице петог разреда Основне музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Зајечару, која је током вечери извела две композиције на гитари. Програм промоције водио је Никола Милутиновић.

По завршетку програма окупљенима су подељени примерци публикација које су аутори потписивали.

„Фудбалска енциклопедија Зајечара“ представља још једно издање Архива које расветљава прошлост локалног спорта. Кроз скоро 300 биографија и фотографија тренера, играча, судија, новинара, навијача и других актера прошлости локалног фудбала, „Енциклопедија“ представља историју зајечарског спорта на иновативан начин. Као упорни истраживачи и врсни познаваоци историје спорта и локалних прилика, аутори публикације представили су прошлост зајечарског фудбала кроз обиље интересантних података о личностима које граде јединствен спортски мозаик. Према речима аутора, „Енциклопедија“ представља темељ за будућа истраживања богате прошлости локалног фудбала, задатак који ће припасти наредним генерацијама истраживача.

Промоција „Фудбалске енциклопедије Зајечара“ биће одржана и у Београду.