ДАН ПОСВЕЋЕН ГЕНЕРАЛУ ЦОЛОВИЋУ – ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „РАТНИ ДНЕВНИК НИКОЛЕ ЦОЛОВИЋА“ И ОДРЖАНА ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА „ГЕНЕРАЛ ЦОЛОВИЋ – ВОЈСКОВОЂА СА ТИМОКА“

Зајечар, 16.12.2021. године – Као један од чувара прошлости и културе сећања на тлу источне Србије, Историјски архив „Тимочка крајина“ Зајечар наставио је и проширио свој рад на очувању успомене на генерала Николу Цоловића, зајечарског војсковођу из времена ослободилачких ратова.

Након објављивања рукописа генерала Цоловића 2016. године под насловом „Са бојних поља 1912–1918“, Архив у Зајечару је представио јавности публикацију „Ратни дневник Николе Цоловића (завршне ратне операције 1918)“, приређивача Агима Јанузија, архивског саветника зајечарског Архива, и Велибора Тодорова, директора установе. Представљањем друге публикације посвећене војсковођи из Зајечара заокружен је подухват публиковања архивске грађе из личног фонда генерала Николе Цоловића. Представљање књиге праћено је премијерном пројекцијом документарног филма „Генерал Цоловић – војсковођа са Тимока“, снимљеног на основу архивске грађе представљене поменутим двема публикацијама. Први документарни филм о генералу Цоловићу реализован је у продукцији „Студио 101“ – Радио „Темпо“, аутор филма је Раде Стојчић, новинар Радио-телевизије Зајечар у пензији, док је Историјски архив у Зајечару партнер у реализацији пројекта . Филм је реализован захваљујући суфинансирању Министарства културе и информисања Републике Србије.

На почетку представљања „Ратног дневника Николе Цоловића“, посетиоцима Архива се обратио Велибор Тодоров, директор установе и један од приређивача. Директор је истакао да је Архив новом публикацијом наставио делатност објављивања своје архивске грађе о личностима значајним за локалну и националну историју. На тај начин је формирана својеврсна едиција посвећена Алекси Аци Станојевићу, Ђорђу Генчићу, Николи Пашићу, Маринку Станојевићу и проти Милану Рашићу. Директор је такође истакао да снимање првог документарног филма о Николи Цоловићу представља напредак у приближавању биографија истакнутих предака локалној и широј заједници. Као један од приређивача, Агим Јанузи је навео да Цоловићев „Ратни дневник“ сведочи о периоду од 27. августа до 10. новембра 1918. године, доносећи податке о кретању, борбама, губицима  у људству и ратном материјалу Прве коњичке бригаде, којом је командовао Никола Цоловић. Дневник такође доноси податке о губицима непријатељских војски у наведеном периоду и може се рећи да обилује детаљима у свим вестима које доноси. Први део дневника сведочи о борбама српске и бугарске војске, а други о окршајима српских са аустроугарским и немачким армијама. Раде Стојчић, аутор филма о Николи Цоловићу, изразио је захвалност „Студију 101“, Архиву у Зајечару и свим појединцима који су пружили помоћ приликом снимања филма. Аутор је филм посветио свим српским жртвама у Првом светском рату. Бора Димитријевић, косценариста и стручни консултант на филму, изнео је оцену да је зајечарски Архив досадашњим радом на расветљавању лика и дела Николе Цоловића одужио свој дуг према генералу, који деценијама чека на заслужено признање заједнице. Колегиница Милица Ранђеловић, архивисткиња Архива у Зајечару, приближила је посетиоцима садржај „Ратног дневника“ читањем одломака из књиге.

Након представљања књиге, посетиоци Архива уживали су у премијерној пројекцији документарног филма „Генерал Цоловић – војсковођа са Тимока“.