АРХИВИСТИ ЗАЈЕЧАРСКОГ АРХИВА УЧЕСТВОВАЛИ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ „МОДЕРНИЗАЦИОНЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ У ЕКОНОМСКОМ И КУЛТУРНОМ ЖИВОТУ ВИДИНСКОГ И ТИМОЧКОГ КРАЈА ОД XVIII ДО XX ВЕКА“

Видин, 28–29. септембра 2023. године – Државни архив у Видину био је домаћин дводневне, Пете међународне научне конференције под називом „Модернизационе тенденције у економском и културном животу видинског и тимочког краја од XVIII до XX века“. Конференција је одржана у велелепном, новоотвореном Културном центру „Жул Паскин“ у Видину, смештеном у рестаурираном здању градске синагоге.

На отварању конференције окупљенима су се обратили Ана Динева, директорка Регионалног државног архива у Монтани, и Велибор Тодоров, директор Историјског архива „Тимочка крајина“ Зајечар. Конференцију је отворила Светлана Крстева, начелница Државног архива у Видину.

Сем петоро зајечарских архивиста, учесници конференције били су професори и истраживачи са Софијског универзитета „Свети Климент Охридски“, Института за истраживање уметности при Бугарској академији наука, Националне библиотеке „Свети Ћирило и Методије“ у Софији, Државне агенције „Архиви“ у Софији, Државног архива у Видину, Лондонског универзитета и Историјског архива у Пожаревцу. Приликом излагања, учесници су презентовали радове у којима су историјски токови у видинском и тимочком крају разматрани засебно или обједињено.

 

Међу архивистима Историјског архива у Зајечару на конференцији су своје радове представили: Велибор Тодоров („Развој фармације у Тимочкој Крајини у XIX и XX веку“), Агим Јанузи („Тимочка буна 1883. – догађај које је утицао на српско–бугарске односе (поводом обележавања 140 година)“), Лелица Бошковић („Историјски архив ’Тимочка Крајина’ Зајечар кроз време“), Драгана Симоновић („Развој туризма у Зајечару и околини у 19. и 20. веку“) и Никола Милутиновић („Основно школство у Тимочком срезу од 1944. до 1947. године“).